בשנת 2015 עבר בספרד חוק שהציע תיקון לגירוש הגדול של עשרות אלפי היהודים מהמדינה בשנת 1492. החוק הציע אזרחות ספרדית לצאצאיהם של המגורשים, אבל גם הציב תנאים לא פשוטים ובפרט שליטה בשפה הספרדית, בתרבות המדינה ובחוקתה. אמנם כ-130,000 יהודים הגישו בקשה לקבלת האזרחות, אולם רובם המכריע הם אזרחי מדינות שונות בדרום אמריקה ומרכזה (שממילא מדברים ספרדית) ואילו בישראל נרשמו רק כמה אלפים בודדים של ניסיונות לממש את הזכאות.
כך או כך החוק היה מלכתחילה מוגבל בזמן, וב-2019 פג תוקפו. בהתאם נכון לעכשיו לא ניתן להגיש בקשה לקבלת דרכון ספרדי על בסיס שורשים במדינה – אבל ישנה אופציה אחרת, זהה מבחינת היתרונות: אזרחות פורטוגלית למגורשי ספרד.
למה מגורשי ספרד זכאים גם לאזרחות פורטוגלית?
על-מנת להבין מדוע גם מי שכבר לא יכול להגיש בקשה לקבלת אזרחות ספרדית כן יכול לפעול במסלול שמוביל לדרכון פורטוגלי, שמהווה גם הוא דרכון אירופאי – ספרד ופורטוגל הצטרפו ביחד לאיחוד האירופי, בשנת 1986 – כדאי לחזור להיסטוריה של היהודים בחצי האי האיברי.
כבר בימי בית ראשון, כלומר המאה השישית לפני הספירה, חיו יהודים בספרד. בתקופת האימפריה הרומית גדל מאוד מספרם של היהודים, בהמשך נאלצו חלקם להתנצר או לעזוב את המדינה – אבל החל משנת 711, כשהמוסלמים כבשו את ספרד, החל עידן שזכה לשם "תור הזהב של יהדות ספרד". השגשוג הכלכלי לווה בפריחה תרבותית חסרת תקדים שהביאה לחיינו את רבי יהודה הלוי, רבי שלמה אבן גבירול, רבי שמואל הנגיד ואת הרמב"ם.
חילופי שלטון בספרד הרעו את מצבם של היהודים – עד שבסוף המאה ה-15 פרסמו המלך פרדיננד השני והמלכה איזבלה הראשונה צו שחייב את היהודים להתנצר או לעזוב את המדינה. רבים בחרו להגר לשכנה פורטוגל, שבה כבר הייתה קהילה יהודית תוססת וגדולה יחסית. בזכות עובדה זו צאצאי המגורשים מספרד הם למעשה גם בעלי שורשים בפורטוגל, גם אם פחות עמוקים, וזכאים לאזרחות של מדינה זו.
מי זכאי לאזרחות פורטוגלית?
בדומה לחוק הספרדי שמאפשר לצאצאי המגורשים ממדינה זו להגיש בקשה לקבלת אזרחות ספרדית, גם ממשלת פורטוגל שינתה ב-2015 את חוק הלאום שלה. מהות התיקון זהה: אם למשפחה כלשהי יש שורשים בפורטוגל – שורשים שנגדעו בגירוש מהמדינה הזו (גירוש שהתרחש בסוף המאה ה-15 ותחילתה של המאה ה-16) – כל צאצאיה זכאים לדרכון פורטוגלי.
ההבדל המשמעותי בין החוק הספרדי לחוק הפורטוגלי הוא שאין צורך לדעת פורטוגזית וגם לא להוכיח שליטה או זיקה כלשהי לתרבות של המדינה (הקסומה לכשעצמה, אגב). על-מנת לבחון זכאות לקבלת אזרחות פורטוגלית רשימת שמות משפחה רלוונטיים היא הבסיס – אם שם המשפחה שלכם (או של האם, אחת הסבתות וכו') נכלל ברשימה, יש סיכוי גבוה מאוד שתוכלו להפוך לבעלי דרכון אירופאי, על כל ההטבות המשמעותיות שהוא מעניק.
האם החוק הפורטוגלי גם מוגבל בזמן?
החוק שמקנה אזרחות ספרדית למי שמוכיח שליטה בשפה, בתרבות ובחוקי המדינה, וכמובן משפחתו גורשה לפני 500 שנים מספרד תוכנן כאמור מראש כחוק לפרק זמן מוגבל. לחוק של פורטוגל לעומת זאת לא נקבע מראש מועד תפוגה, אבל בתחילת 2020 כבר נשמעו במדינה קולות שקוראים לשנות אותו או לכל הפחות להגביל אותו. בסופו של דבר, לא מעט עקב משבר הקורונה, לא בוצעו שינויים בחוק, אולם כמובן שאין ערובה שהוא יישאר לנצח – ובהתאם ההמלצה לכל מי שעומד בקריטריונים לפעול במהירות ולמעשה כבר עכשיו.
הקריטריון הראשון הוא כאמור שם המשפחה. בהקשר זה כדאי לדעת שרשימת שמות משפחה מגורשי פורטוגל מונה מאות שמות, כולל כמה משמות המשפחה הנפוצים בישראל: תורג'מן, אשכנזי, בוזגלו, ישראלי, לנקרי, כהן, צרפתי, מיימון, ממן, אוחיון, אסייג, אוחנה ועוד.
עוד חשוב לציין כי היהודים שגורשו מפורטוגל – אגב, אחת הסיבות לכך הייתה העובדה שמלך פורטוגל התחתן עם הבת של פרדיננד השני ואיזבלה הראשונה, מי שהיו חתומים על גירוש ספרד – התפזרו בין מדינות רבות מאוד. חלקם עברו דרומה, אל החלק הצפוני של אפריקה ובהתאם יהודים יוצאי מרוקו, אלג'יריה, לוב, מצרים ותוניסיה זכאים במקרים רבים לדרכון פורטוגלי. אחרים עברו אל שטחי האימפריה העות'מאנית, ולכן גם יהודים יוצאי מדינות הבלקן (שאז היו חלק מהאימפריה העצומה) יכולים לפנות לרשויות בפורטוגל כדי לקבל אזרחות. מדובר במדינות כמו יוון, טורקיה ובולגריה. גם אל סוריה, לבנון, הולנד, ארגנטינה ועוד מדינות הגיעו בשלב כזה או אחר יהודים מפורטוגל, כך שכיום ישנם על-פי ההערכות מיליוני ישראלים שיכולים לקבל אזרחות פורטוגלית.
כיצד מתנהל התהליך?
השלב הראשון הוא כאמור בדיקת רשימת שמות המשפחה. תנאי יסוד נוספים להתחלת התהליך הם גיל 18 ומעלה, רישום כיהודי בתעודת הזהות ועבר פלילי שלא כולל עבירות חמורות (כאלה שבפורטוגל העונש עליהן הוא 3 שנות מאסר או יותר). מי שעומד בתנאים הנ"ל יכול לפנות לקהילה היהודית בפורטוגל על-מנת לקבל אישור לגבי הקשר למדינה – כלומר שורשים משפחתיים בה. לאחר קבלת האישור הזה אפשר לבנות את תיק הבקשה לממשלת פורטוגל עצמה. התהליך כולו אורך מספר חודשים, וחשוב להקפיד על הגשה מסודרת של כל המסמכים הרלוונטיים, כמובן מתורגמים לפורטוגלית עם אישור נוטריוני, כדי לא לעכב את קבלת האזרחות.