המאה ה-21 פותחת בפנינו דלתות רבות מאוד. אנחנו חיים בעידן שבו מגמת הגלובליזציה, שהתחילה כבר בחצי השני של המאה הקודמת, הולכת ומתחזקת בקצב מואץ, ולמי שיודע לזהות הזדמנויות יש הרבה יותר אפשרויות, בהרבה יותר מקומות, מבכל נקודת זמן בעבר. אחת האופציות הפופולריות ביותר היא עבודה בחו"ל. הקונספט של עבודה מעבר לים קוסם גם למי שעדיין לא רכשו השכלה ומקצוע וגם למי שנמצאים בעיצומה של קריירה, גם לגברים וגם לנשים, גם לצעירים וגם למבוגרים ובאופן כללי יותר ויותר ישראלים נהנו ונהנים מכל היתרונות של עבודה בחו"ל – לפעמים לפרק זמן קצר ולפעמים גם לתקופה ארוכה יותר.
אזרחות אירופאית היא קרש קפיצה מעולה לחוויה הנ"ל, שמספקת הרבה יותר מרק פרנסה. כדאי לזכור ששהות בחו"ל, למספר חודשים או יותר, היא הזדמנות למפגש עם אנשים חדשים, עם תרבות אחרת, עם לוקיישנים מעניינים, עם אתרי תיירות פופולריים שפתאום נמצאים במרחק נסיעה קצרה יחסית – וגם מפגש של האדם עם עצמו, בסביבה שונה ועם אתגרים שלא היה מורגל אליהם. בהתאם הרווח מהעבודה בחו"ל הוא גם כספי וגם העצמת האישיות.
עבודה חוקית לגמרי – בכל מדינות האיחוד
אזרחות אירופאית – למשל אזרחות פורטוגלית, ספרדית, פולנית וכו' – מקנה לבעליה את האפשרות לעבוד באופן חוקי לגמרי בכל המדינות שמרכיבות את האיחוד האירופי. נכון לקיץ 2020 מדובר על איטליה, בלגיה, גרמניה, צרפת, הולנד, דנמרק, שוודיה, אירלנד, ספרד, פורטוגל, יוון, פינלנד, אוסטריה, אסטוניה, רומניה, צ'כיה, הונגריה, פולין, סלובניה, סלובקיה, קרואטיה, בולגריה וגם מדינות קטנות יותר כמו לוקסמבורג, מלטה, ליטא, לטביה וקפריסין השכנה (שלא מעט ישראלים מקיימים בה פעילות עסקית משגשגת).
גם מדינות נוספות ברחבי אירופה נמצאות בהליך קבלה לאיחוד, כך שבעתיד האפשרויות למצוא מקומות עבודה רלוונטיים יתרחבו עוד.
עבודה תוך כדי לימודים
אחד מקהלי היעד של הדרכון האירופאי הוא צעירים שמבקשים לשלב לימודים ועבודה באירופה. בהקשר זה כדאי לזכור שביבשת זו ישנם אינספור מוסדות לימוד עם ותק של עשרות ומאות שנים, רמת לימודים גבוהה במיוחד (ולכן כזו שמהווה יתרון של ממש בשוק התעסוקה לאחר קבלת התואר) ובחלק מהמקרים גם שכר לימוד נמוך לבעלי האזרחות המתאימה.
סטודנטים שרוצים לעבוד על-מנת לממן את השהות במדינה שאליה הגיעו כדי ללמוד עלולים להיתקל במגבלות משמעותיות. לעומת זאת כשהם מציגים למשל אזרחות ספרדית (או כל אזרחות אחרת של מדינה החברה באיחוד האירופי), המגבלות מוסרות וחופש הבחירה שלהם מלא.
תנועה חופשי ברחבי אירופה
עוד יתרון של אזרחות אירופאית הוא האפשרות לנוע באופן חופשי בין המדינות שהתאחדו (כאמור 27 במספר נכון לקיץ 2020 ולאחר פרישתה של בריטניה מהאיחוד). כאמור מי שבוחר לעבוד באירופה, בין אם בעבודות זמניות באופיין כמו מכירות או או-פר, ובין אם כחלק מקריירה בתחומים כמו היי-טק, כלכלה, הנדסה, משפטים וכו', יכול לנצל את השהות ביבשת גדושת הנופים היפהפיים והערים המרתקות לטובת טיולים ובילויים מגוונים מאוד. יכול – וכמובן שכדאי לו. המעבר החופשי בין מדינות חוסך זמן וטרחה, ומקל על מיצוי הזמן, משאב שהוא תמיד יקר ערך ובפרט במהלך רילוקיישן ועבודה בחו"ל באופן כללי.
עבודה מחוץ לאירופה
במקרים מסוימים לבעלי אזרחות אירופאית קל יותר לקבל היתר עבודה גם במדינות ביבשות אחרות. חשוב להדגיש שהכללים משתנים מעת לעת בכל מדינה, ובפרט באלה שיש ביקוש רב לעבודה בהן. המציאות באופן כללי משתנה בתדירות גבוהה כחלק מעידן הגלובליזציה ולנוכח ההשלכות הרבות והמגוונות של הגירת עבודה. יחד עם זאת בהחלט ייתכן שעם הדרכון האירופאי תוכלו לקבל בקלות רבה יותר ויזה מתאימה לעבודה באוסטרליה, עבודה בקנדה, עבודה בדרום אפריקה וכו' (אגב, בעלי דרכון אירופאי פטורים מהצורך להוציא ויזה לארה"ב למטרות טיול).
איך אפשר לקבל את האזרחות האירופאית?
באופן עקרוני ישנם 2 מסלולים עיקריים לקבל אזרחות של מדינה החברה באיחוד האירופי. מסלול אחד רלוונטי לצאצאים הישירים של ישראלים יוצאי מדינות כמו פולין, הונגריה, רומניה, צ'כיה בולגריה ועוד. כל אותן מדינות מעניקות לילדים ולנכדים של מי שנולדו בהן, בתנאים מסוימים כמובן, דרכון.
מסלול שני, שבשנים האחרונות זוכה לפופולריות רבה, הוא אזרחות ספרדית לצאצאי מגורשי ספרד ובאופן דומה דרכון פורטוגלי לצאצאי מגורשי פורטוגל. בהקשר הזה כדאי לדעת שממשלת פורטוגל חוקקה בשנת 2015 חוק שמכיר בזכאותם של כל הצאצאים של כל מי שחיו במדינה במהלך המאות ה-15 וה-16. במאה ה-15 חיו בפורטוגל כ-30,000 יהודים שיצרו קהילה תוססת אשר תרמה רבות למדינה. לאחר גירוש ספרד ב-1492 היגרו לפורטוגל יהודים רבים ומספרם הגיע לכ-100,000. המשקל של המגזר היהודי באוכלוסייה הכללית עמד על 10%, וכתוצאה מכך – וגם מסיבות נוספות – החליט המלך מנואל ה-I לגרש את היהודים מהמדינה שלו. לאורך ההיסטוריה הגיעו יהודי פורטוגל למדינות רבות מאוד ברחבי העולם. בפרט ניתן היה למצוא את צאצאי מגורשי פורטוגל בצפון אפריקה (תוניס, אלג'יר, מרוקו, לוב, מצרים), במדינות הבלקן (יוון, טורקיה, בולגריה, מדינות יוגוסלביה) וגם במקומות כמו ארגנטינה, סוריה, רומניה ועוד. לאחר הקמת מדינת ישראל עלו רבים מהם לארץ, ובהתאם יש כיום כמה מאות אלפי ישראלים שעומדים בתנאי הראשוני לקבלת אזרחות של פורטוגל. את התהליך המלא חשוב לעבור בעזרת עו"ד מומחה, שכן מדובר בתהליך משפטי לכל דבר.