השאלה איך מוציאים דרכון ספרדי הפכה לרלוונטית עבור ישראלים רבים ב-2015. באותה שנה ממשלת ספרד העבירה תיקון משמעותי מאוד לחוק השבות במדינה – תיקון שלפיו ישראלים, וגם יהודים ממדינות אחרות בעולם, יהיו זכאים לדרכון ספרדי אם יצליחו להוכיח שהם צאצאים למשפחות שגורשו מספרד בסוף המאה ה-15.
החוק, שהפך לרשמי ביוני 2015 ונכנס לתוקף באוקטובר של אותה שנה, עורר עניין רב בעיקר בגלל העובדה שספרד היא כמובן חלק מהאיחוד האירופי. בהתאם, דרכון ספרדי הוא דרכון אירופאי שפותח בפני מי שמחזיק בו דלתות רבות ברחבי היבשת ובעצם גם ביבשות אחרות ובכל העולם. כך למשל על סמך מדד הדרכונים של הנלי, מדד שמתפרסם מדי שנה ועוזר לאנשי כדור הארץ להבין אילו דרכונים יהפכו אותם לאזרחי העולם על כל המשתמע מכך, דורג בשנת 2019 הדרכון הספרדי במקום ה-5 (בראש הטבלה אגב ניצב הדרכון היפני).
יחד עם זאת חשוב לציין שגם לאחר שעבר החוק הנ"ל הוצאת דרכון ספרדי נשארה תהליך מורכב מאוד. עוד חשוב לציין בהקשר הזה שהוצאת דרכון פורטוגלי היא תהליך פשוט יותר, ומאחר שגם דרכון זה הוא דרכון אירופאי לכל דבר (ובהתאם ממוקם גבוה בדירוג הדרכונים של הנלי), כדאי מאוד לשקול גם את האופציה הזו.
שלב ראשון: הוכחת קשר ליהודים שגורשו מספרד
הסעיף הראשון בתשובה לשאלה איך מוציאים דרכון ספרדי הוא הוכחת קשר משפחתי ליהודים שחיו בספרד עד 1492. באופן כללי כדאי לדעת שבמשך מאות שנים הקהילה היהודית בחצי האי האיברי (שכולל את ספרד ואת פורטוגל השכנה) שגשגה מאוד. בפרט פרחו חיי התרבות והמחקר תחת שלטון המוסלמים ויהודים רבים אף כיהנו בתפקידים בכירים מאוד בחצר המלך. תקופה זו, שמכונה תור הזהב, הניבה כמה מהשמות הבולטים בתולדות העם היהודי – מתמטיקאים, פילוסופים, רופאים, משוררים, פוסקים, פרשנים וחכמים ובהם רבי שלמה אבן גבירול, רבי שמואל הנגיד, רבי אברהם אבן עזרא, רבי יהודה הלוי, רבי חסדאי אבן שפרוט, וכמובן הרמב"ם והרמב"ן.
כשהנוצרים כבשו את ספרד מידי המוסלמים, השתנה המצב. הרעת התנאים ליהודים הגיעה לשיא ב-1492 כשהמלכה איזבלה והמלך פרננדו הטילו צו לפיו על היהודים להתנצר או לעזוב את הממלכה. חלק מהיהודים עזבו לפורטוגל השכנה, ואחרים התפזרו במקומות אחרים ובפרט ברחבי האימפריה העות'מאנית שהזמינה את היהודים ובצפון אפריקה. בגלל התפוצה הרחבה יש ליוצאי מדינות רבות מאוד שורשים בספרד.
על-מנת לבחון היתכנות לקבלת דרכון ספרדי זכאות מבוססת בעיקר על שמות המשפחה שהיו קיימים במאה ה-15. הסיבה היא שגם אם המשפחה עצמה היגרה למקומות אחרים ואפילו נדדה ברחבי העולם, שם המשפחה נשמר או לכל היותר השתנה מעט. בכל מקרה נדרשים מסמכים לגבי השושלת המשפחתית וכן אישור מטעם הקהילה היהודית בספרד.
שלב שני: הוכחת שליטה בשפה הספרדית
החוק שהעבירה ממשלת ספרד לגבי איך מוציאים דרכון ספרדי קבע כי במקביל לתיקון החטא ההיסטורי יש צורך גם בזיקה בהווה למדינה. בהתאם השלב השני, לאחר בדיקת ההיתכנות הראשונית, הוא הוכחת שליטה בשפה. בישראל נערכו הבחינות במכון סרוונטס אשר בתל אביב. מדובר במכשול ממשי בדרך לדרכון הספרדי שכן לא קל לרכוש שפה חדשה, וגם אם באופן כללי תמיד טוב לדעת עוד שפות, הצורך להשקיע זמן, כסף ומאמץ הרתיע ישראלים רבים (ולעומת זאת יהודים שחיים בארצות מרכז ודרום אמריקה, וממילא מדברים בספרדית, דיגלו כמובן בקלילות מעל למכשול הזה). כדאי לציין בהקשר הזה שהוצאת דרכון פורטוגלי לא מחייבת שליטה בשפה זו.
שלב שלישי: הוכחת קשר לספרד
בנוסף לשורשים במדינה ולשליטה בשפה, דרשה ספרד מהמבקשים דרכון גם זיקה אמיתית בהווה. האפשרויות היו השקעות בנדל"ן, פעילות עסקית כזו או אחרת, ביקורים בתדירות גבוהה בספרד, היכרות עם החוקה ועם התרבות ובנוסף נדרשה הגעה למדינה לצורך מפגש עם נוטריון על-מנת שאיש המקצוע יתרשם מעומק הקשר של מבקש הדרכון לספרד.
באופן טבעי מדובר במכשול משמעותי אפילו יותר מהשפה עצמה ולכן למרות האטרקטיביות של הדרכון הספרדי, מספר הישראלים שניסו לנצל את המסלול הזה של קבלת דרכון אירופאי היה נמוך למדי. בכל מקרה באוקטובר 2019 פג תוקפו של החוק (שמלכתחילה נקבע כי יהיה תקף ל-3 שנים בלבד עם אופציה לעוד שנה) – אבל גם נכון לעכשיו הדרך לדרכון אירופאי עבור רוב הישראלים שמוגדרים כספרדים עדיין לא חסומה, אלא עוברת דרך פורטוגל.
למה הוצאת דרכון פורטוגלי הפכה לפופולרית במיוחד?
התשובה לשאלה איך מוציאים דרכון ספרדי מורכבת כאמור מסעיפים רבים שטומנים בחובם לא מעט מוקשים. גם הוצאת דרכון פורטוגלי היא תהליך מורכב, אבל סיכויי ההצלחה בו גבוהים יותר ולכן מסלול זה, שנפתח גם הוא ב-2015 (ועדיין תקף שכן החוק בפורטוגל לא הוגבל בזמן, לפחות נכון לעכשיו), פופולרי יותר.
גם עבור דרכון זה התנאי הבסיסי הוא שורשים במדינה. כאמור חלק גדול מהמגורשים מספרד עבר לשכנה פורטוגל, ולכן גם רשימת שמות המשפחה שמעניקים זכאות לדרכון הפורטוגלי ארוכה מאוד. את המסמכים לגבי השושלת המשפחתית, מן הסתם רק בדורות האחרונים ולא חזרה בהיסטוריה עד המאה ה-15, יש לשלוח לקהילה היהודית של ליסבון או לקהילה היהודית של פורטו, ולאחר קבלת האישור מהן ניתן לשלוח את הבקשה במלואה לממשלת פורטוגל. אנשי מקצוע שזוהי המומחיות שלהם מסייעים לאתר את המסמכים הנחוצים והנכונים, ולהגיש באופן מדויק ומלא כל בקשה – כך שכבר תוך מספר חודשים ניתן להפוך לבעלי דרכון אירופאי.