אנחנו חיים, ללא ספק, בתקופה מרתקת. מצד אחד הלאומיות מתחזקת במדינות רבות ובהן גם ישראל, ומצד שני מתעצמת גם מגמת הגלובליזציה. יש גם לא מעט אנשים שמבחינתם אין סתירה, ובהתאם הם יצהירו על עצמם כציונים גאים וכפטריוטים ישראלים ובמקביל יפעלו לקבלת דרכון של מדינה נוספת. בפרט פופולרית מאוד בשנים האחרונות האופציה של פורטוגל – מדינה שרובנו כלל לא היינו מודעים לקשר של היהודים אליה, ולמעשה כמעט ולא התעניינו בה, עד שב-2015 היא שינתה את חוק הלאום שלה. מאז הפכה אזרחות פורטוגל למטרה עבור עשרות אלפי ישראלים – וחלק גדול מהם כבר הצליח לסמן V ולזכות באותה אזרחות נחשקת.
עבודה חוקית ב-27 מדינות אירופאיות
היתרון הראשון של אזרחות פורטוגל, כמו גם אזרחות ספרדית, פולנית, רומנית ויש כמובן עוד דוגמאות, הוא האפשרות לעבוד באופן חוקי בלא פחות מ-27 מדינות ברחבי היבשת.
כדי להבין מדוע אזרחות של מדינה אחת מקנה את הזכות להיתר עבודה מלא במדינה אחרת צריך לחזור אחורה בהיסטוריה. ב-25 במרץ 1957 נחתם אחד ההסכמים החשובים ביותר בעידן המודרני, הסכם שמשפיע על החיים של מאות מיליוני בני אדם ובסופו של דבר גם על לא מעט ישראלים – הסכם רומא. הסכם זה הניח את היסודות להקמת השוק האירופי המשותף ולהבטחת שיתופי פעולה כלכליים מעמיקים בין המדינות ביבשת. באותה שנה היו חברות באיחוד רק 6 מדינות: צרפת, איטליה, גרמניה המערבית, הולנד, בלגיה ולוקסמבורג, אבל עם השנים הצטרפו אליהן עוד רבות אחרות. ב-7 בפברואר 1992 נחתמה אמנת מסטריכט, שהחליפה את אמנת רומא וחיזקה את החיבור בין מדינות האיחוד. ב-2007 החליפה אמנת ליסבון את אמנת מסטריכט, ונכון לעכשיו זהו הבסיס החוקי להתנהלות של 27 מדינות האיחוד האירופי – וליכולת של כל מי שקיבל דרכון פורטוגלי לעבוד באופן חוקי בכל אחת ואחת מהמדינות האלה.
חשוב לציין כי האופציה לעבודה חוקית לחלוטין, בלי שום מגבלות, תקפה גם למי שמחפש תעסוקה זמנית מכל סוג שהוא, וגם למי שנמצאים בעיצומה של קריירה ומבקשים לנצל הזדמנויות מעבר לים כדי לצבור ניסיון יקר ערך, לשדרג את המשכורת ולפתוח לעצמם דלתות חדשות. המדינות שבהן ניתן לעבוד באופן חוקי הן גרמניה, ספרד, איטליה, בלגיה, הולנד, צרפת, פורטוגל, לוכסמבורג, דנמרק, יוון, אירלנד, פינלנד, שוודיה, אוסטריה, בולגריה, קרואטיה, רומניה, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה, פולין, ליטא, לטביה, אסטוניה, מלטה, הונגריה ואפילו השכנה קפריסין.
לימודים בתנאים אופטימליים
אזרחות פורטוגל היא גם קרש קפיצה ללימודים – אקדמיים ולא אקדמיים – בתנאים המעולים שאירופה מפרגנת לאזרחים שלה.
בהקשר זה חשוב להבין שאוניברסיטאות ותיקות ובעלות שם במדינות כמו גרמניה, איטליה, צרפת, הולנד ועוד מציעות לבעלי אזרחות אירופאית לימודים בעלות נמוכה מאוד ולפעמים אפילו בחינם. הלימודים הם ברמה גבוהה מאוד – חלק מהמסורת ביבשת הקלאסית ומתוך המחויבות של האירופאים להשכלה וידע – כך שהתועלת הצפויה לישראלים שינצלו את ההזדמנות הינה גבוהה מאוד גם כן.
בין השאר ניתן ללמוד באירופה אדריכלות, רפואה, רפואת שיניים, אמנות, תחומי הנדסה שונים, אופנה, עיצוב ועוד ועוד מקצועות – וכאמור במוסדות שהמוניטין שלהם מבטיח שורה מרשימה במיוחד בקורות החיים. הטבה חשובה נוספת היא האפשרות לעבוד במקביל ללימודים כדי לממן את המחיה, וכמובן שבחופשות תוכלו ליהנות מהחיים במדינה אירופאית מובילה.
בהתאם ההמלצה לכל מי שרוצה לרכוש ידע יקר ערך ותואר שיזניק קריירה מתגמלת היא לפעול בכל הדרכים האפשריות – בין אם על בסיס זכאות לדרכון פורטוגלי ובין אם במסלול של אזרחות ספרדית ליוצאי מרוקו, אלג'יריה, תוניסיה ושאר מדינות רלוונטיות.
כניסה קלה יותר למדינות גם מחוץ לאירופה
העניין הגובר בתהליך לקבלת אזרחות פורטוגל, כמו גם אזרחות ספרדית ליוצאי טורקיה, אזרחות פולנית ויש עוד מדינות שלישראלים יש שורשים בהן ובהתאם אפשרות לדרכון, נובע גם מהאפשרויות הרבות יותר מחוץ לאירופה.
כך למשל אזרחות של מדינה החברה באיחוד האירופי (כל 27 המדינות שהוזכרו כאפשריות לעבודה חוקית) מקנה את הזכות לטייל בארה"ב גם ללא ויזה – לפרק זמן של עד 90 ימים. האזרחות האירופאית היא גם כרטיס כניסה למדינות שבאופן רשמי לא מתירות כניסת ישראלים לשטחן אם כי בפועל שמחות לארח אותנו כשאנחנו מציגים בביקורת הגבולות דרכון זר – דוגמה טובה מאוד לכך היא דובאי, אחד ממוקדי התיירות במפרץ הפרסי עם כמה מהאטרקציות המרהיבות ביותר שיש ובהן למשל המגדל הגבוה ביותר בעולם ואתר סקי מקורה בתוך קניון.
מי זכאי לאזרחות פורטוגלית?
המסלול שמוביל לאזרחות של פורטוגל נפתח ב-2015 כשהממשלה של המדינה הידידותית שנמצאת ממערב לספרד אישרה שינוי משמעותי בחוק הלאום שלה. על-פי התקנה החדשה, כל מי שמשפחתו חיה בעבר בפורטוגל – והכוונה היא למאה ה-15 – יכול להגיש בקשה לקבלת דרכון פורטוגלי. כדאי לדעת שבאותם ימים חיו בפורטוגל כ-100,000 יהודים, חלקם במשך זמן רב ואחרים כאלה שהיגרו אליה לאחר שגורשו מספרד. מסיבות שונות גם מלך פורטוגל גירש את היהודים מארצו, וכעת מבקש השלטון במדינה לבצע תיקון. מאחר שיהודי פורטוגל היגרו למדינות רבות ובעצם התפזרו באינספור מקומות, האופציה להפוך לאזרחי אירופה דרך פורטוגל פתוחה לישראלים יוצאי מרוקו, מצרים, סוריה, טורקיה, יוון, הולנד, ארגנטינה, אלג'יריה ועוד מדינות רבות. מומלץ לבצע את ההליך הפורמלי מול הרשויות בפורטוגל באמצעות אנשי מקצוע מיומנים, גם כדי לבחון מראש אם אכן יש היתכנות וגם כדי להבטיח תשובה חיובית אם באמת יש זכאות.